January 29, 2012

Testovi francuskog jezika


Da bi dobili bodove na osnovu poznavanja francuskog jezika, moraju se poslati rezultati testa zajedno sa prijavom za CSQ. Opcije su sledeće: TEFaq, TCFQ ili DELF. Prva dva postoje i u varijanti TEF i TCF koja nam zapravo ne odgovara, jer je mnogo obimnija. Sve ove testove je potrebno uvežbati kako bi znali šta i kako činiti na samom testu. Ne vredi mnogo samo poznavanje jezika ako se ne snađete na samom testu. Inače su sva tri testa različita po načinu odgovaranja, pa ću ovom prilikom malo više o njima.


DELF
Klasika među testovima francuskog jezika. Tražen pri upisu mnogih francuskih fakulteta. Diploma koju dobijete, traje vam zauvek. Nivoi na ovom testu su A1, A2, B1, B2,  i Dalf C1 i C2. Inace, ovi nivoi su standardizovani od strane Saveta Evrope i postoje u svim jezicima.

Sam test se sastoji od 4 dela. Usmeno izražavanje (konverzacija), usmeno razumevanje (slušni), pismeno izražavanje (esej, pismo i sl.) i pismeno razumevanje (razumevanje pročitanog). Sva četiri dela ovog testa su obavezna, a svaki pojedinačni deo nosi 25 bodova. Ukupan broj bodova na ovom testu francuskog je 100. U zavisnosti od nivoa, osim zahtevnosti i težine, razlikuje se i trajanje testa. Detaljnije o ovom testu francuskog jezika može se pročitati na CIEP sajtu. Tu takođe možete skinuti primere Delf testova svih nivoa. Da biste prošli na ovom testu morate imati 50 od mogućih 100 bodova, a minimalno na jednom delu 5. Ipak, da bi vam imigraciona služba Kvebeka priznala određen nivo, morate imati i određen broj bodova, ali samo na dva dela testa - usmeno razumevanje i izražavanje. Druga dva dela testa ih ne interesuju. Način odgovaranja na ovom testu sastoji se od pitanja sa višestrukim izborom, odnosno sa tri izbora, i upisivanje odgovora.
Način bodovanja možete videti u tabeli.

Koliko bodova dobijate za svaki rezultat


TCF Québec

Jedan od testova francuskog jezika koji možete polagati u francuskim centrima i institutima. Iako nema ograničenja u broju polaganja, između dva testiranja mora proći dva meseca. Rezultati testa važe dve godine. Ovaj specijalizovani test se sastoji iz dva dela, i utoliko je lakši od Delfa. To su: usmeno razumevanje i izražavanje (dakle, slušni deo i konverzacija). Slušni se sastoji od 30 pitanja i traje 30 minuta, a usmeni deo od 6 pitanja u 25 minuta. Slušni deo možete uvežbati na sledeća dva sajta.

TCF na TV5.org
TCF na RFI
TCF na didierfle.com  - nivoi od A1 do B2

Što se tiče konverzacije (expression orale), pitanja su poređana po težini od najlakšeg do najtežeg, i radi se o sledećem:
1. Opis svog bliskog okruženja, mesta stanovanja;
2. Opis osoba, priča o uslovima života, o svojim profesionalnim ili akademskim/školskim aktivnostima, sadašnjim ili prošlim;
3. Postavljanje pitanja, traženje preciznih informacija od sagovornika;
4. Iskazivanje svog mišljenja na neku temu, pružanje argumenata za ili protiv, iskazivanje slaganja ili neslaganja;
5. Jasna i strukturirana argumentacija, stil razgovora prilagođen kontekstu;
6. Detaljna i strukturirana prezentacija kompleksnih tema, sa zaključkom.

Maksimalan broj bodova na ovom delu testa je 20. Osim toga, nema pripreme za usmenu prezentaciju kao kod drugih testova francuskog jezika - Delfa i Tefaqa.

Primer usmenog dela ispita

Na testu se dobija 1 bod za svaki tačan odgovor, a 0 za netačan i neodgovoren. Tako da nema negativnih poena kao na TEF - u. Na kraju se bodovi ponderišu, tako da dobijete neki krajnji rezultat sa odgovarajućim objašnjenjem kojoj kategoriji od A1 do C2 dobijeni rezultat pripada. Rezultati se dobijaju 2 do 3 nedelje od testiranja.
Pročitajte više o TCF Québec u TCF priručniku.

TEFaQ

Takođe se sastoji iz dva dela testa, usmenog izražavanja (2 teme u 35 minuta) i usmenog razumevanja (60 pitanja u 40 minuta). Ono što je bitno naglasiti, na slušnom delu testa oduzeće vam po jedan poen za svaki netačan odgovor, dok se za tačan dobija 3. Znači, bolje je ostaviti prazno ukoliko niste sigurni, ili je u pitanju procena sigurnosti. Nije tako strašno ni ako se pogrešno odgovori, s obzirom da tačan odgovor nosi 3 boda, a netačan minus 1. Pitanja su na zaokruživanje. Pročitajte više o TEFaQ testu.



U gornjoj tabeli možete videti sa koliko časova rada možete okvirno postići određeni nivo. Možete tako sebi onda napraviti plan i dinamiku rada i otprilike isplanirati momenat prijave. Ipak, sve je individualno kod jezika, ali je činjenica da se RADOM može postići mnogo.

1 comment: