June 24, 2011

Etape do kvebečkog permanent residence-a

Važno! Važno! Promena kriterijuma od 21.Marta 2012. 

1. Slanje prijave sa svim potrebnim dokumentima u odgovarajući visa office (za ovaj naš region to je kancelarija u Beču kancelarija u Montrealu)
...čekanje
...prema ranijim iskustvima  oko mesec i po dana, trenutno nesto duze, čak tri do četiri meseca.
2. Skidanje novca sa kartice i prvi znak života od strane visa office-a u vidu pisma da su primili vašu prijavu i da čekate svoj red za "obradu" vaše dokumentacije.
Ovaj korak je opšte poznat kao AOR  (acknowledgment of receipt ili accusé de réception)
...čekanje
...ono što se ovde čeka je mogućih nekoliko ishoda: (1) Ukoliko niste poslali sve sto je potrebno, tražiće vam dopunu. Ovo vam može malo produžiti proces. (2) Ukoliko vam je dokumentacija potpuna, dobićete obaveštenje o datumu zakazanog intervjua.
3. Intervju.
...na kraju intervjua, trebalo bi, ako je sve u redu, da dobijete CSQ (Certificat de sélection du Québec).

Wooohoooo

...obavezno proslaviti.

4. Sada sledi lakši deo, a ovo je guide koji će biti od pomoći prilikom popunjavanja prijave i drugih nedoumica kada je u pitanju ovaj korak. Federalci vam neće tražiti sve ono što ste već slali kvebečkom office-u. Njih ne zanima nivo vašeg obrazovanja i godine radnog iskustva. Postoje i instrukcije koje je izdala specijalno kancelarija u Beču koje će takođe biti od pomoći. Potrebno je da izvadite potvrdu da niste osuđivani ili tako nešto slično u svakoj zemlji u kojoj ste boravili povezanih minimalno 6 meseci.
...kada sve to spakujete i pošaljete (ponovo u Beč), opet čekate...

5. Medical instructions - koje ćete dobiti od kancelarije u Beču. Obavite medicinski pregled.
...čekate
6. Stiže poziv da pošaljete pasoše na viziranje.

Wooooohoooooo!!!!!!!!!!

žešće proslavite

date otkaz

opsujete šefu ili komšiji (prema zasluzi)

dobro se napijete

nije vam dobro O.o

pakujete se

dovidjenja!!!

3 comments:

  1. hvala puno na informacimama. Da li mozda znas koliko ukupno traje ceo proces?

    ReplyDelete
  2. Dobrodošao/la
    Kako sada stoje stvari, minimum godinu dana, ako ne i duže. Medjutim, treba napomenuti da je sve podložno promeni i da se vreme čekanja može smanjiti ili povećati. Osim toga, svi podaci izneti u mojim postovima trenutno važe i ne moraju važiti u budućnosti. Svakako se treba konsultovati sa zvaničnim sajtovima za imigraciju s obzirom da su jedino oni relevantni.

    ReplyDelete
  3. Imam jedno pitanje, pa bih vas zamolila da mi odgovorite ukoliko ste u mogucnosti. Moj suprug je rodjeni Kvebecanin, i mi smo predali za Federal PR, i tek treba da saljemo za Quebec PR. U principu nismo ni planirali da ostanemo u Kanadi, ali igrom slucaja to se desilo, tako da smo podneli prijavu za mene direknto iz Kanade a ne iz Srbije. Dobili smo potvrdu od Federalne imigracione sluzbe da je on odobren kao sponzor i da treba da predamo zahtev za Quebec. Da li znate u ovom slucaju sta treba od dokumenata da se salje provincijalnoj imigraciji i koliko se ceka na njihov ogdovor kad je federalni pozitivan. Hvala unapred.

    ReplyDelete