June 22, 2011

Ucenje francuskog, TEF, DELF i ostalo...

Kako je @Milica jako lepo objasnila zašto je korisno i fino učiti francuski jezik, ja se neću preterano ovde zadržavati. U najgorem slučaju, francuski nećete u životu progovoriti, inače, ne vidim ni jednu lošu stranu poznavanja ovog jezika.


Pre nego što počnete da sričete svoje prve reči na ovom lepom jeziku, situacija se može na trenutak činiti beznadežna. Izgovor je relativno težak, ali ne i najteži. Gramatika se na početku čini robusno, ali samo polako i postepeno. Od jednostavnog ka komplikovanom.

Postaje sve lepše i zanimljivije čitati, slušati i pisati na francuskom kako ga bolje i više znate, potpuno logično i očekivano... samo strpljenje i upornost.

Možda jedna od težih stvari (mada je to individualno) jeste razumeti francuskog govornika. To je možda prva prepreka, ali i najteža, tako da nakon savladavanja iste, sve je pisofkejk.

Ovo zapravo nije post o francuskom jeziku, a namera mi je bila da, ako ništa drugo, ohrabrim svakog kome je ovo jedina prepreka do cilja da se odvaži i krene da uči jezik. Uostalom, možda će imati  i druge benefite od poznavanja istog, a odlazak u Kvebek ili na neko drugo mesto u Kanadi će se desiti onako usput :)))))

Internet pruža zaista mnogo kada je učenje francuskog jezika u pitanju (što legalno, što ne), tako da možete početi i od kuće. Ipak, užasno preporučujem da krenete na časove, i to po mogućstvu individualno.

Opet, sve je individualno i ovo je bilo samo moje mišljenje.

Malo linkova:

- skidanje materijala (svakakvih mogućih) za učenje francuskog.

- TV5 - sajt istoimene televizije sa puno resursa za učenje.

- RFI - radio 

- primer testa - TEF 

- primer testova - DELF - svi nivoi 

- delf dalf testovi

No comments:

Post a Comment